СВЕТ

Балтичке земље потписале декларацију: ЕУ да ревидира миграциону политику

Власти балтичких земаља апеловале су на Европску комисију да што пре почне да ревидира миграциону политику Европске уније.
Sputnik
Декларација, коју су потписали председници Литваније, Летоније и Естоније, Гитанас Науседа, Егилс Левитс и Аларом Карисом, садржи апел упућен ЕУ који подразумева не само да уноси „предлоге за неопходне измене правног система Уније у области миграције и азила“, већ и да осигура „одговарајућу финансијску подршку ЕУ за изградњу физичке инфраструктуре“.
Лидери балтичких земаља још једном су осудили поступке белоруских власти које наводно користе мигранте у политичке сврхе, а такође су позвали руководство ЕУ и НАТО-а да „улажу велике дипломатске напоре у земљама порекла илегалних миграција“.
Према речима Науседе, Левитса и Кариса, мигранти који се налазе у Белорусији приморани су на повреду граница ЕУ.
„Председници су забринути безбедношћу и поштовањем права миграната у Белорусији, који су принуђени да нарушавају границе Европске уније“, наводи се у заједничкој изјави.
Декларација садржи и садржи и апел Савету УН за људска права, високом комесару УН за избеглице и Међународној организацији за миграцију да предузму конкретне мере.
Поред тога, председници су изразили захвалност ресорима ЕУ и земљама Запада за подршку током „хибридног рата“. Истовремено, саопштили су да су спремни да наставе да пружају подршку цивилном друштву Белорусије.
Лидери су током састанка, који је данас одржан у Вилњусу, такође разговарали у онлајн-режиму са пољским лидером Анджејем Дудом.
Са своје стране, Науседа је изјавио да ће подржати Пољску у тражењу помоћи НАТО-у због мигрантске кризе.
Према речима председника, Литванија је спремна да „подржи одлуку Пољске да покрене члан четири Повеље НАТО-а у случају потребе“. То подразумева консултације држава чланица НАТО-а ако је, по мишљењу једне од чланица Алијансе, угрожен територијални интегритет, политичка независност или безбедност било које од чланица.
Коментар