СВЕТ

Борељ: Нова одбрамбена стратегија треба да припреми ЕУ за кризе на граници

Нова одбрамбена стратегија „Стратешки компас“ треба да припреми Европску унију за реаговања на ситуације као што је тренутна мигрантска криза на граници ЕУ и Белорусије, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.
Sputnik
„Оно што се данас дешава на пољско-белоруској граници је нови начин управљања сукобима. Видимо да се све може претворити у оружје, чак и људи који су доведени хиљаде километара далеко да би били претворени у средство дестабилизације. Нова одбрамбена стратегија треба да припреми ЕУ за одговор на такве ситуације“, рекао је Борељ после састанка Савета министара одбране ЕУ.

Војна обука у Украјини

Борељ је додао и да Европска унија наставља да разматра стварање мисије за војну обуку у Украјини.
„Пошто ЕУ нема своје војне капацитете, зависимо од тога шта нам пружају земље-чланице. Понекад немамо ресурсе који су нам потребни. На пример, сада разговарамо о покретању мисије за обуку у Украјини и то одузима прилично много времена – имамо веома дуге процедуре, много разговарамо о томе“, навео је он.
Раније је украјински министар одбране Андреј Таран изјавио да очекује распоређивање војне мисије ЕУ за обуку у земљи до краја ове године. Председник Украјине Владимир Зеленски је, говорећи о плановима за стварање војне мисије раније рекао да је реч о обуци за размену искустава и да Кијев подржава ову иницијативу. Реализација овог пројекта ће омогућити да се привуче помоћ у процесу реформе војног образовног система Оружаних снага Украјине. Планирано је да у обуци учествује 30 сталних саветника из Европске уније.
Истовремено, Москва је позвала Украјину и ЕУ да одустану од непромишљених планова за распоређивање мисије за војну обуку у Украјини, јер ће то допринети ескалацији тензија у Донбасу.
Коментар