ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ

Вашингтон: Русија тестирала противсателитску ракету - одговорићемо

Вашингтон намерава да, заједно са својим савезницима, одговори на то што је Русија, према верзији америчке стране, извела тестирање противсателитске ракете, наводи се у саопштењу државног секретара САД Ентони Блинкена.
Sputnik
Како је навео шеф Стејт департмента, Русија је 15. новембра извела тестирање противсателитске ракете, погодивши један свој сателит. Према његовој верзији, том приликом је настало више од 1.500 фрагмената који се "могу пратити". По мишљењу Блинкена, вероватно ће настати "на стотине хиљада мањих свемирских фрагмената".
У саопштењу се наводи да ће наведени свемирски отпад "целу деценију претити сателитима и другим космичким апаратима који су од фундаменталног значаја за безбедност, економију и научне интересе свих држава".
Како је истакао амерички државни секретар, Вашингтон ће заједно са својим савезницима спремити одговор на ово тестирање.
Забринутост поступцима Русије у свемиру раније су изражавали амерички генерали. Као одговор на ове тврдње, портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је да Москва цени сарадњу са Вашингтоном у свемиру и да се нада да она неће постати жртва русофобије. Страх Американаца је назвао неоснованим, нагласивши да се Москва залаже за мир и сарадњу.
РУСИЈА
Свемирски отпад прети Међународној свемирској станици
Коментар