РУСИЈА

Бисер Православља на Азурној обали враћен руској цркви

Суд у Грасу, на југу Француске, вратио је храм Светог Архангела Михаила у Кану Руској православној цркви, наводи се у саопштењу амбасаде Русије у Паризу.
Sputnik
Храм, како су навели у Амбасади, треба да буде „доступан многобројним верницима и свима онима који се интересују руском православном традицијом, историјом и културом“.
Судски спор по овом предмету је трајао седам година, током којих је култно удружење ACCOR, које је управљало храмом, покушавало да оспори право РПЦ на овај православни храм.
Руски храм светог Архангела Михаила у Кану
Храм светог Архангела Михаила у Кану један је од најстаријих православних цркава у Француској. Он је изграђен 1896. године на булевару Александра III по пројекту француског архитекте Луја Нува. Новац за његову изградњу је дала царска породица Романов.
У крипти храма је 1929. године сахрањен први врховни командант руске војске у Првом светском рату велики кнез Николај Николајевич. На захтев породице, његови посмртни остаци су 2015. године били пренесени у Русију.
„То што је православни храм у Кану постао у потпуности руски је велика радост за све патриоте Русије који живе у Француској. Данас је за мене велики празник“, рекао је у интервјуу „Росијској газети“ председник „Франко-руске асоцијације“ кнез Александар Трубецки.
Коментар