РУСИЈА

Молдавски парламент одобрио издвајање средстава за враћање дуга „Гаспрому“

Молдавски парламент одобрио је трансфер од 74 милиона долара „Гаспрому“ за отплату дуга за потрошњу гаса у октобру и новембру, изјавио је председник парламента Игор Гросу.
Sputnik
Одлука је донета на седници по хитном поступку због упозорења „Гасрома“ да ће обуставити испоруке гаса уколико Кишињев не измири своја дуговања.
„Нацрт одлуке о изменама закона о државном буџету за 2021. годину усвојен је са 60 гласова од 101“, саопштио је Гросу.
С тим у вези, прецизирао је да „нацрт предвиђа издвајање средстава за отплату дуга 'Гаспрому'“.
Подсетимо, у среду је „Гаспром“ саопштио да Молдавија још увек није платила дуг за испоруке гаса руској компанији, иако је упозорена да ће довод гаса бити прекинут у року од два дана уколико не измири своја дуговања.
Након тога, молдавска премијерка Наталија Гаврилица упутила је парламенту молбу да по хитном поступку размотри измене закона о државном буџету за ову годину како би се издвојила средства за отплату дуга руској компанији за гас испоручен у октобру и новембру, у износу од 74 милиона долара.
С обзиром да се влада Молдавије обавезала да ће у петак исплатити дуг за гас (исплата је требало да буде још у понедељак), „Гаспром“ је, према речима представника концерна Сергеја Купријанова, направио изузетак и пристао на овај захтев.
РУСИЈА
Рок истиче данас, а Кишињев није измирио дуговања: Да ли ће „Гаспром“ заврнути гас Молдавији
Коментар