СВЕТ

„Војник будућности“: Велика Британија повећава своје војно присуство у свету

Велика Британија намерава да повећа своје глобално војно присуство у наредним годинама у циљу ефикаснијег реаговања на могуће претње у различитим деловима света, наводи се у плану модернизације копнених снага Краљевских оружаних снага који је објавило британско Министарство одбране.
Sputnik
У документу који носи назив „Војник будућности“ истиче се да ће главна „копнена регионална чворишта“ бити базирана у Немачкој, Кенији и Оману.
Поред тога, на бази 16. десантно-јуришне бригаде и прве ваздухопловне бригаде биће формиране снаге за глобално реаговање које се по потреби могу ангажовати како приликом војних операција, тако и за пружање хуманитарне помоћи.
Снаге за глобално реаговање биће оснажене додатним моторизованим батаљоном, батаљоном деминера, логистичким батаљоном, артиљеријском батеријом, као и хеликоптерима „Апачи“ и „Чинук“ нове модификације.
Такође, у циљу „супротстављања насилним екстремистичким организацијама и борбе са претњама од стране непријатељских држава“ формира се специјална војна бригада која ће обухватати такозвани пук ренџера. Према писању британских медија, та јединица ће бити специјализована за учешће у хибридним сукобима и спроводиће противгерилске операције у источној Африци, укључујући Сомалију.
Поред тога, у оквиру модернизације промењена је структура моторизованих снага које ће се сада састојати од четири дивизије. Свака од њих ће сарађивати са конкретним батаљоном ренџера, прецизира британско Министарство
РУСИЈА
Лондон обећао Кијеву и Варшави: Стајаћемо раме уз раме против Москве
Коментар