РЕГИОН

Европосланик поручује ЕУ: У Бугарској нема македонске мањине – око тога нема компромиса

Бугарски посланик из бивше владајуће странке ГЕРБ Емил Радев апеловао је на колеге из Европског парламента да не покушавају да промовишу тему постојања македонске мањине у Бугарској. Како каже, у земљи нема македонске мањине.
Sputnik
С тим у вези, посланик наводи да председавајућа делегације Софија инт Велд из либералне политичке групе „Обнављајући Европу“ и представница европске левице Клер Дејли дозвољавају себи да се поигравају са „темом која нема никакве везе са стварношћу“.

„У Бугарској нема македонске мањине и то је позиција око које не треба дозволити компромисе. Очекујем да ћемо бугарске колеге у ЕП и ја једногласно бранити тај став – без обзира на наше политичке склоности. Поигравање са темом, које дозвољавају себи крајња левица популиста попут ирске посланице Клер Дејли, у најмању руку противречи истини и у суштини представља неправедан и пристрасан напад против наше земље“, истакао је бугарски политичар.

Одбор за питања грађанских слобода, правосуђа и унутрашњих послова саставио је 17. новембра извештај након посете делегације Европског парламента Словачкој и Бугарској у септембру ове године. У њему се не говори директно о македонској мањини, али се говори о дискриминацији неких група које представљају мањину. Друге социјалне групе попут ЛГБТ и етничких Рома су експлицитно именоване у извештају.
Подсетимо, у Бугарској нема признатих мањина, иако Турци чине трећу највећу етничку групу у земљи. Према попису становништва из 2011. године, 1.654 људи се изјаснило као Македонци.
Бугарски медији: Фикција о македонској мањини поново доспела у извештај ПС СЕ
Коментар