НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Истраживачи развили камеру величине зрна соли /фото/

Истраживачи са Универзитета Принстон и Универзитета у Вашингтону развили су систем за снимање који је величине зрна соли. Изграђен је на такозваној метаповршини са 1,6 милиона цилиндричних стубова и може да ради баш као сензор камере.
Sputnik
Сваки стуб делује као оптичка антена, прима светлост да обликује оптички таласни фронт, а затим захваљујући алгоритмима вештачке интелигенције, висококвалитетна слика се развија у пуним бојама.
Традиционалне камере користе сложена пластична и стаклена сочива која савијају светлост на сензор који шаље сигнале електронски. Ново решење се ослања на метаповршину, која је, укратко, танак филм са појединачним минијатурним елементима развијеним да прелама светлост у било ком жељеном правцу, наводи се у истраживању.
Враћајући се на камеру, ову метаповршину и њене цилиндричне стубове, иновација је добијање одговарајућег дизајна цеви и развој одговарајућег алгоритма за обраду сигнала који може да произведе стварну слику. Ово је омогућило камери да сними фотографију у пуној боји уместо да се понаша као ласер који производи нејасне, изобличене слике са ограниченим видним пољем.
Истраживачи су упоредили слике снимљене метаповршином са онима са других камера
Главна примена за ову нову врсту камере је првенствено медицинска – роботи ће моћи да раде минимално инвазивну ендоскопију за дијагностику и лечење болести.
Израда метаповршине је заснована на силицијум-нитриду, што значи да се брзо могу произвести у масовној скали по нижој цени од сочива за конвенционалне камере. Ово је први пут да су истраживачи користили дизајн где је оптичка технологија у предњем крају, а неуронска обрада ради на задњем крају. Стручњаци сматрају да ће овај пробој отворити врата за „потпуно различите начине изградње уређаја у будућности“.
Направљен најмањи чип на свету, величине гриње
Коментар