СВЕТ

Блинкен: Ако Москва крене на Украјину чекају је веома озбиљне последице

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да НАТО не планира агресију против Русије. Истовремено је упозорио Москву на „веома озбиљне последице“ у случају инвазије на Украјину.
Sputnik
„Није Алијанса та која планира агресивне акције против Русије. Једина агресија коју смо могли да видимо у последњих неколико година долазила је, на жалост, од Русије“, рекао је Блинкен на конференцији Ројтерс НЕКСТ.
Уколико Русија настави конфронтациони курс и обнови агресивне акције против Украјине чекају је веома озбиљне последице, додао је он.
„Веома се надам да Русија то узима у обзир кад прави планове“, рекао је амерички државни секретар.
Према његовим речима, америчка администрација се бори за стабилне и предвидљиве односе са Русијом, али најновије активности Русије према Украјини воде две земље у супротним правцима.
„Постоје сфере у којима нам се интересима подударају и где можемо да сарађујемо ослањајући се на стабилност и предвидљивост у нашим односима. Активности Русије и опасност од агресије према Украјини одводе нас у потпуно супротним правцима“, рекао је високи амерички званичник.
Подсетимо, Блинкен је раније оптужио Русију да намерава да дестабилизује ситуацију у Украјини изнутра и ствара могућност за инвазију.
Амерички државни секретар је рекао да је Русија значајно повећала свој војни потенцијал на граници са Украјином, као и да ће Вашингтон бити спреман да уведе велике економске санкције Москви у случају наводне инвазије.
Русија је у више наврата демантовала ове тврдње Запада и Украјине, а шеф руске дипломатије Сергеј Лавров упозорио је недавно да ће увлачење Украјине у америчке политичке игре имати последице.
Портпраол руског председника Дмитриј Песков назвао је такве тврдње празном и неоснованом ескалацијом напетости, истичући да Русија ни за кога не представља претњу.

Ко је крив за то што већи део Минских споразума није испуњен

Русија и Украјина морају да покажу спремност да испуне Минске споразуме о Донбасу, рекао је амерички званичник.
„Највећи део није тога није испуњен. Највећи део онога што није испуњено се односи на Русију. Али, има и ствари које треба да одради и Украјина“, рекао је он.

О сусрету Путина и Бајдена

Говорећи о очекивањима по питању контаката између Русије и Америке на највишем нивоу, Блинкен је изразио уверење да ће до разговора двојице председника Владимира Путина и Џозефа Бајдена доћи ускоро.
Додао је да ће Бајден потврдити опредељеност за предвидиве и стабилне односе две земље.
СВЕТ
Бајден: Спремамо комплекс мера које ће спречити могућу агресију Русије на Украјину
Коментар