РУСИЈА

Кремљ о разговору Путина и Бајдена: Главна тема - заустављање ширења НАТО на Исток

Помоћник руског председника Јуриј Ушаков изјавио је да би теме предстојећег разговора председника Русије и Америке Владимира Путина и Џозефа Бајдена могле тицати решавања проблема постизања правних споразума који искључују даље ширење НАТО-а на Исток, као и распоређивање оружаних система који су претња за Русију.
Sputnik
Како је прецизирао, то се пре свега односи на распоређивање оружаних система на територији земаља суседних држава, укључујући Украјину.
Такође је казао и да би видео-конференција председника Русије и Америка могла бити одржана у наредним данима.
„Имамо конкретан датум и време видео-конференције, али мислим да је боље да сачекамо коначан договор о свим параметрима са америчком страном“, рекао је помоћник председника.
Говорећи о темама разговора, Ушаков је рекао да је агенда очигледна, те да ће то бити важан контакт као наставак преговора у Женеви.
„Наравно, биће говора о питањима која се тичу реализације споразума из Женеве. Јасно је да ће незадовољавајућа ситуација у билатералним пословима бити тема на овај или онај начин, као и актуелна међународна питања“, нагласио је Ушаков, истакавши да у та питања спада ситуација у Авганистану, Ирану, Либији.
Казао је и да постоји могућност да на састанку може бити речи и о Сирији, као и кризи у Украјини.
Такође је додао да је вероватно незаобилазна и тема пандемије, као и питање борбе са климатским променама.
Ушаков је додао да ће руски и амерички председник вероватно разговарати и о питањима стратешке стабилности, као и одржавање самита сталних чланица Савета безбедности УН, што је предложила Русија.
„Надам се да америчке колеге схватају колико је важан и потребан тај контакт... Није неопходан само нама, него, надам се, и Американцима“, поручио је помоћник председника.
РУСИЈА
Кремљ: Разговор Путина и Бајдена могућ већ 7. децембра
Коментар