СВЕТ

Немачка политичарка оптужује САД за неразумну политику због „Северног тока 2“

Припрема нових америчких санкција против гасовода „Северни ток 2“ противречи договорима Берлина и Вашингтона. Овај пројекат нема везе са спољнополитичким питањима, изјавила је у интервјуу за „Шпигел“ премијерка савезне државе Мекленбург–Предња Померанија Мануела Швезиг.
Sputnik

„Изузетно сам збуњена што амерички Конгрес поново подиже ову тему након што је немачка влада постигла споразум са америчком владом о томе да против наших компанија неће бити санкција. Није могуће да међу пријатељима постоје претње санкцијама. То је апсолутно неразумно и ја се искрено надам да ће престати ови покушаји да се оспоре споразуми између савезне владе и владе САД“, рекла је немачка премијерка.

Она сматра да није потребно „мешати изградњу гасовода и спољнополитичка питања“.
„Влада Мекленбург–Предње Помераније као и раније подржава балтички гасовод. Нама је он потребан“, подвукла је Швезиг.
Подсетимо, републиканци су блокирали даљи пролазак нацрта војног буџета у Горњем дому због одбијања демократа да дискутују о амандману који предвиђа санкције против гасовода.
Након тога, 1. децембра демократе Сената америчког Конгреса сложиле су се да се у пакет амандмана на нацрт војног буџета земље укључи иницијатива која предвиђа увођење санкција против компанија због учешћа у сертификацији гасовода „Северни ток 2“.
Гасовод „Северни ток 2“ полази од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и чине га два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње.
РУСИЈА
Немачки медији: Како је Берлин помогао Москви да „минира“ стабилност Европе
Коментар