РУСИЈА

Путин честитао Шолцу, захвалио Меркеловој на сарадњи

Председник Русије Владимир Путин упутио је телеграм честитке Олафу Шолцу поводом његове инаугурације на место немачког канцелара, преноси прес служба Кремља.
Sputnik
„Односи Русије и Немачке су традиционално од великог значаја не само за народе наших земаља, већ и за целу Европу. Надам се успостављању конструктивног дијалога са Вама и заједничком раду на актуелним билатералним и међународним питањима. То би несумњиво одговарало фундаменталним интересима Руса и Немаца и допринело консолидацији стабилности и безбедности на регионалном и глобалном нивоу“, наводи се у честитки.

Порука Меркеловој

Путин је такође упутио телеграм и бившој немачкој канцеларки Ангели Меркел. Како наводи прес-служба Крема, Путин се Меркеловој у свом телеграму обратио на „ти” и уверио је у наставак пријатељске комуникације.
У поруци Меркеловој руски лидер је изразио „искрену захвалност за плодну сарадњу и спремност на дијалог уз узајамно поштовање“.
„Стално смо били у контакту и покушавали да нађемо излазе и из најтежих ситуација. Током година на челу немачке владе, с правом си стекла висок ауторитет у Европи и широм света. Сигуран сам да ће твоје богато искуство као државника и политичара бити увек тражено. И, наравно, наставићемо нашу пријатељску комуникацију“, нагласио је руски председник.
Шолца је на место новог немачког канцелара именовао председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, а претходно је нови шеф владе изабран на седници немачког Бундестага, где је добио апсолутну већину гласова.
Коментар