РЕГИОН

Политичари из РС отказали састанак са европским посланицима

Политичари из Републике Српске отказали су долазак на састанак чланова радне групе за измене Изборног закона са председавајућим Делегације Европског парламента за сарадњу с БиХ и тзв. Косовом Ромеом Францом и европским послаником Томасом Вајцом, који бораве у посети Сарајеву.
Sputnik
Чланица Интерресорне радне групе за измену изборног законодавства Сњежана Новаковић Бурсаћ објаснила је за Срну да неће присуствовати сутрашњем састанку чланова ове групе са посланицима групе Зелених/ЕФА у Европском парламенту јер, како је навела, долазе са вероватно већ дефинисаним ставовима, али не и конкретним решењима, преноси портал Кликс.ба.

„Интерресорна радна група је обавила разговор са званичним представницима ЕУ и САД и треба да се разговара са неким ко може да допринесе проналаску кључних решења“, рекла Бурсаћева.

Она сматра да не треба учествовати у „пружању прилике разним посланицима који долазе са већ дефинисаним, неуравнотеженим ставовима, а занемарују ставове два конститутивна народа, Устав и опште прилике у земљи, односно који су усклађени само са жељама бошњачке политике, коју онда заједно желе да промовишу“.
Састанку неће присуствовати ни Средоје Новић из СНСД-а, Ненад Стевандић из Уједињене Српске и Бранислав Бореновић из ПДП-а.
Стевандић је рекао би било неозбиљно разговарати са њима с обзиром на то да су европски Зелени на конвенцији усвојили документе у којима је пуно „негативних и произвољних ставова у вези са позицијом Републике Српске и њених функционера“.
„Они су фактички већ заузели једну врсту политичког става. Онај ко хоће да дође и разговара са нама, не може да нас пре тога вређа”, рекао је Стевандић И додао да је то разлог због којег нећу присуствовати састанку са посланицима зелених.
Долазак је отказао министар спољних послова и трговине Сташа Кошарац, који је такође члан Интерресорне радне групе за измене изборног закона.
Коментар