ЕКОНОМИЈА

Девизне резерве Србије порасле на 16,45 милијарди евра

Бруто девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају новембра ове године 16,45 милијарди евра, што је за 175,3 милиона евра више него у октобру.
Sputnik
Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 144 одсто и више од шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко изнад стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама, саопштено је из НБС.
Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) износиле су на крају новембра 13,93 милијарде евра и веће су за 76 милиона евра у односу на крај претходног месеца.
Нето приливи у девизне резерве су у новембру остварени по основу девизне обавезне резерве банака у износу од 40,1 милион евра, донација 16,8 милиона евра, продаје државних хартија од вредности на домаћем финансијском тржишту 15,4 милиона евра, као и по основу управљања девизним резервама и другим основама (укупно 119,2 милиона евра).
На повећање девизних резерви у новембру додатно је утицао позитиван ефекат тржишних фактора у нето износу од 231,8 милиона евра, у највећој мери по основу јачања долара према евру за 3,1 посто.
Наведени фактори, који су у новембру деловали у смеру повећања девизних резерви, били су више него довољни да покрију одливе ради измирења девизних обавеза државе по основу девизних кредита и другим основима (укупно 113 милиона евра), као и по основу активности НБС на домаћем девизном тржишту (нето одлив 135 милиона евра).
Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у новембру износио је 701,2 милиона евра и био је за 107,7 милиона евра већи него у претходном месецу. Током 11 месеци ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 5,99 милијарди евра, преноси Танјуг.
У новембру, као и од почетка ове године, вредност динара према евру готово је непромењена. Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у новембру продала 110 милиона евра. Посматрано од почетка године, НБС је, ради одржавања релативне стабилности на девизном тржишту, нето купила 850 милиона евра.
Коментар