НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Илон Маск открио план за претварање ЦО2 у гориво

Оснивач компаније Спејсикс Илон Маск открио је да његова компанија ради на програму уклањања ЦО2 из атмосфере претварајући га у ракетно гориво. Маск тврди да ће тај програм бити важан за његову мисију на Марс.
Sputnik
Маск је најавио програм на Твитеру:
Спејсикс покреће програм за уклањање ЦО2 из атмосфере и претварање у ракетно гориво. Молимо вас да се придружите ако сте заинтересовани… Биће важно и за Марс.”
Астрофизичар Скот Менли оценио је да је, иако је „то већ демонстрирано“ раније, претварање ЦО2 у погон Маскових звезданих бродова „потпуно нови ниво“.
Уредник астрочасописа Ars Technica Ерик Бергер сматра, да би такав програм „решио све већу забринутост због климатских утицаја од лансирања ракета“.
Маскова возила Старшип се конструишу за истраживање Марса. Милијардер је прошле године тврдио да ће Спејсикс покушати да пошаље своју прву беспилотну мисију на Марс 2022. године, а прву мисију са посадом 2026. - или 2024. "ако нам се посрећи".
Старшип ће покретати ракета-бустер, која се враћа на Земљу када брод уђе у орбиту. У орбити ће га пунити горивом други брод, који ће се такође вратити на Земљу. На Марсу ће се бродови пунити горивом користећи „локалне ресурсе“, тврди компанија.
Међутим, неће сви преживети пут на Марс. Раније ове године, Маск је упозорио:
„Можда се нећете вратити живи. Али то је величанствена авантура, и биће то невероватно искуство", преноси РТ.
Коментар