РУСИЈА

Шта све може нови руски ПВО комплекс „Абакан“

Концерн „Алмаз-Антеј“ је произвео нови противавионски ракетни комплекс нестратешке противракетне одбране „Абакан“ 98Р6Е, саопштио је први заменик главног конструктора Дмитриј Хрупало.
Sputnik

Оно што издваја „Абакан“ од других система је што може за нешто мање од три минута да буде спреман за борбена дејства, док му је у покрету за то потребно свега 15 минута, рекао је Хрупало.

Поређења ради, америчким противавионском ракетном комплексу „Патриот“ је за то, приликом промене позиције, потребно пола сата.
Руски противваздухопловни ракетни комплекс има за циљ неутрализацију модерних и перспективних нестратешких ракета при одбрани стратешки важних војно-индустријских објеката, као и административних објеката.
„Абакан“ може да се интегрише у било који ПВО и ПРО систем и може да обезбеди реализовање задатака како аутономно, тако и у саставу ракетних комплекса средњег и великог домета као додатни модул.
„Ове особине пружају веће могућности за ПВО и ПРО било које земље у одбијању масовних напада балистичких ракета непријатеља“, појаснио је Хрупало.
Притом, домет комплекса је 45 километара, а максимална висина мете је 25 километара.
„Абакан“ је први пут представљен у иностранству у новембру на авиосалону „Dubai Airshow 2021“.
РУСИЈА
Руска војска до краја године снажнија за још три комплета ПВО система „Панцир-С“/видео/
Коментар