СВЕТ

У Аустрији продужено закључавање за невакцинисане, изузетак за празнике

Аустријски парламент продужио је за још 10 дана рестриктивне мере и ограничавања кретања за невакцинисане грађане, уз изузетак за празнике.
Sputnik
Одлука о продужењу локдауна донета је гласовима владајућих Народне партије Аустрије и Зелених, али и опозиционе Социјалдемократске странке.
Истовремено, усвојена је и одлука о привременом укидању мера за невакцинисане током божићних и новогодишњих празника, што ће омогућити мања окупљања и онима без „2Г“сертификата — о вакциницији или излечењу.
За божићне празнике, у периоду од 24. до 26. децембра, као и 31. децембра дозвољено је за невакцинисане окупљање до 10 особа из различитих домаћинстава без „2Г“ сертификата.
У тај број, како се наводи у усвојеној одлуци, убројана су и деца. Такође, тих дана за невакцинисане биће привремено укинута забрана изласка из куће, па ће моћи Божић да прославе у кругу породице и пријатеља.
За окупљања од 11 до 25 особа и даље важи да сва лица морају да имају „2Г“ сертификат.
Што се новогодишње ноћи тиче, предвиђа се да ресторани, хотели, продавнице остају и даље отворене само за вакцинисане и излечене, али угоститељи те вечери немају ограничено радно време на 23 сата.
Иначе, одлука о продужењу локдауна је била неопходна пошто се таква мера, према закону, може доносити само на 10 дана, па парламент мора стално да је продужава.
Министар здравља Аустрије Волфганг Микштајн истакао је да је тронедељни општи локдаун деловао.
Он је, у вези попуштања мера током празника, апеловао на грађане да поштују мере хигијене и дистанце, пренео је Танјуг.
СВЕТ
Напето у Аустрији због закључавања: На владу кивни и вакцинисани и невакцинисани
СВЕТ
Привреда Аустрије губи милијарду евра недељно због закључавања
Коментар