СВЕТ

Американци у Арапском мору пресрели товар оружја, брод потопили /фото/

Америчка морнарица саопштила је да је у Арапском мору пресрела брод који је, како тврде, стигао из Ирана и илегално је превозио велику количину оружја за Јемен.
Sputnik
Патролни бродови „Темпест“ и „Тајфун“ америчке Пете флоте пресрели су рибарски брод у понедељак и том приликом открили око 1.400 пушака „АК-47“ и 266.000 метака.
Америчка морнарица је саопштила да је брод пловио без важеће регистрације међународним водама дуж руте која се иначе користи за незаконито кријумчарење оружја намењено Хутима у Јемену. Оружје је заплењено, а брод је потопљен пошто је процењено да није безбедан за даљу пловидбу, наводи се у саопштењу.
Како се додаје, пет чланова посаде брода су држављани Јемена и они ће бити враћени у своју земљу.
Савет безбедности УН је 2015. године забранио снабдевање оружјем побуњених Хута у Јемену. САД и коалиција, предвођена Саудијском Арабијом, која се бори на страни свргнутог јеменског председника Абдрабуха Мансура Хадија, у више наврата је оптуживала Иран да Хуте снабдева оружјем.
Техеран се поводом овог случаја није оглашавао, али је, како подсећа РТ, раније одбацивао оптужбе да кријумчари оружје намењено Хутима.
СВЕТ
Велика операција Хута: Гађани војни објекти, аеродроми и нафтна постројења у Саудијској Арабији
СВЕТ
Бура на Блиском Истоку: УАЕ повлачи дипломате из Либана, Кувајт протерује либанског дипломату
Све вести из света

Прочитајте овде

Коментар