„Јаки чајеви и кафа без ичега на празан стомак иритирају слузокожу гастроинтестиналног тракта и не дају енергију која је телу потребна“, наводи она.
Према речима ендокринолога, најштетније су слатке намирнице попут пецива, колача, бомбона и јер садрже велике количине угљених хидрата који се брзо апсорбују и изазивају повећање глукозе у крви, а истовремено изазивају брз осећај глади и могући су болови.
„Масно месо, суво и димљено месо и кисели краставци су тешко сварљиве намирнице. После оваквог доручка, по правилу се јавља поспаност и опада учинак“, објаснила је Тараскова.
Специјалиста препоручује поштовање правила да у оброку буде приближно једна четвртина протеина.
„То могу бити јаја, свежи сир, ћуретина, пилетина, нека врста немасне рибе. Половина – поврће и воће, друга четвртина – други угљени хидрати или каша од целих житарица“, саветује ендокринолог и прецизира да у оброке уносимо мале количине здравих масти као што су нерафинисана биљна уља и орашасти плодови.