ДРУШТВО

Руски ендокринолог: Најпопуларнија храна у доручку врло је штетна

Намирнице попут слатког пецива и месних производа, као и пића попут чаја и кафе наташте изузетно су штетне ако се конзумирају за доручак, наводи ендокринолог Анастасија Тараско је у интервјуу за Спутњик.
Sputnik
„Јаки чајеви и кафа без ичега на празан стомак иритирају слузокожу гастроинтестиналног тракта и не дају енергију која је телу потребна“, наводи она.
Према речима ендокринолога, најштетније су слатке намирнице попут пецива, колача, бомбона и јер садрже велике количине угљених хидрата који се брзо апсорбују и изазивају повећање глукозе у крви, а истовремено изазивају брз осећај глади и могући су болови.

„Масно месо, суво и димљено месо и кисели краставци су тешко сварљиве намирнице. После оваквог доручка, по правилу се јавља поспаност и опада учинак“, објаснила је Тараскова.

Специјалиста препоручује поштовање правила да у оброку буде приближно једна четвртина протеина.
„То могу бити јаја, свежи сир, ћуретина, пилетина, нека врста немасне рибе. Половина – поврће и воће, друга четвртина – други угљени хидрати или каша од целих житарица“, саветује ендокринолог и прецизира да у оброке уносимо мале количине здравих масти као што су нерафинисана биљна уља и орашасти плодови.
ДРУШТВО
Лекари открили време доручка које продужава живот
РУСИЈА
Руски лекари саветују: Избаците „инстант“ каше, мусли и смути за доручак — они су најштетнији
Коментар