РУСИЈА

Топ 5 модела руског наоружања који ће бити хит у иностранству: Лидер – „Шахмат“

Руски одбрамбени концерн „Рособоронекспорт“ именовао је пет извозних модела руског наоружања које страни купци најжељније ишчекују – на првом месту нашао се напредни лаки ловац пете генерације „Шахмат“.
Sputnik
„У топ пет извозних примерака представљених 2021. године нашли су се лаки тактички авион 'Шахмат', који је представљен на (авио-космичком сајму) МАКС и (изложби) 'Дубаи ершоу', затим извиђачко-ударни комплекс беспилотних летелица 'Орион Е' који је приказан у Русији и у иностранству, потом вишецевни бацач ракета са термобаричном муницијом ТОС-2 'Тосочка', аутомат 'Калашњиков' АК-19 и противавионски ракетни систем С-350 'Витјаз'“, рекао је генерални директор корпорације Александар Михејев.
Како је додао, светско тржиште оружја се 2021. године значајно прилагодило раду у условима пандемије. Руски специјални извозник оружја успео је да учествује у 17 међународних изложби.
Премијера лаког тактичког авиона „Шахмат“ (Су-57) одржана је у јулу 2021. године на авио-салону МАКС, када је представљен прототип. Приликом његовог пројектовања коришћена су искуства са конструисања Су-57. По спољном изгледу веома личе, али ће „Шахмат“ бити много лакши захваљујући једном мотору.
Производиће се према „стелт“ технологији (имаће радио-апсорбујући премаз), биће опремљен наоружањем унутар трупа, најновијом авионском техником и моћи ће да управља малим дроновима. Су-57 може да развије брзину до 1.900 километара на час, док му је борбени радијус 3.000 километара.
„Шахмат" ће се производити у фабрици у Комсомољску на Амуру (КнААЗ). Први лет је планиран за 2023. годину, а серијска производња 2025. године.
РУСИЈА
Руски ловац „Шахмат“ међу 10 највећих достигнућа војне авијације
Коментар