СВЕТ

Бела кућа: Бајден позвао Путина на деескалацију напетости око Украјине, иначе следи одлучан одговор

Амерички председник Џозеф Бајден позвао је свог руског колегу Владимира Путина на смањење напетости око Украјине, упозоравајући да је значајан напредак у предстојећим преговорима могућ само у атмосфери деескалације, саопштила је Бела кућа после разговора двојице лидера.
Sputnik
У саопштењу се истиче да је Бајден јасно ставио до знања да ће Сједињене Америчке Државе, заједно са савезницима и партнерима, дати одлучан одговор ако Русија предузме даље кораке за инвазију на Украјину.
„Председник Бајден је такође изразио подршку дипломатији која ће започети почетком следеће године билатералним дијалогом о стратешкој стабилности, у НАТО-у преко Савета Русија-НАТО и у Организацији за европску безбедност и сарадњу. Председник Бајден је поновио да се суштински напредак на овим колосецима може постићи само у атмосфери деескалације, а не ескалације“, истиче се у саопштењу.
Председници Русије и САД, Владимир Путин и Џозеф Бајден, разговарали су телефоном 50 минута. Главна тема разговора, други пут за месец дана, била је напетост око Украјине и припреме за јануарске дипломатске контакте западних земаља и Русије на тему узајамних безбедносних гаранција.
РУСИЈА
Путин поручио Бајдену: Русија ће се у овој ситуацији понашати онако како би се понашале САД
Коментар