РУСИЈА

Објављени детаљи лета америчког шпијунског авиона изнад источне Украјине

Амерички авион за извиђање, навођење и командовање „Е-8Ц Џоинт СТАРС“ обавио је први лет изнад источне Украјине, а званичници америчке војске објавили су и његове детаље.
Sputnik
Тај авион је, према наводима портпарола америчке Европске команде поручника бојног брода Раса Волкфила, „прикупљао информације о ситуацији на терену“.
„Авион је летео са одобрењем украјинских власти и није прешао границу непризнатих Доњецке (ДНР) и Луганске народне републике (ЛНР)“, рекао је он за америчке медије, преноси РТ.
Волкфил није открио тачну руту авиона, као ни информације које је прикупљао, додајући да Пентагон „рутински спроводи авионске операције у региону Црног мора“.
Информација о првом лету овог авиона изнад источне Украјине долази у тренутку повишених тензија на граници те државе са Русијом. Последњих недеља, западни медији оптужују Кремљ за наводно планирање инвазије, док Москва одбацује такве оптужбе, додајући да их западне земље користе као изговор за ширење НАТО.
Авион „Е-8Ц Џоинт СТАРС“, који прави компанија „Нортроп Груман“, представљен је још 1990. године и од тада га је америчка војска користила широм света.
Авион има антену са пољем осматрања од 120 степени, која може да покрије више од 51.000 квадратних километара, што значи да је могла да прикупља податке и на територијама ДНР и ЛНР, а да не лети директно преко њих.
СВЕТ
Медији: Амерички авион први пут извиђао изнад источне Украјине
РУСИЈА
НАТО се спрема за велики рат са Русијом
РУСИЈА
Хоће ли САД започети трећи светски рат због Украјине
Коментар