РУСИЈА

Опао транзит руског гаса преко Украјине у Словачку

Првог дана 2022. године транзит руског гаса кроз Украјину у правцу Словачке пао је на минимум за два месеца, преноси агенција Ројтерс позивајући се на податке словачког оператора за транспорт гаса „Eustream“.
Sputnik
Тако је пумпање преко граничног прелаза Велке Капушани смањено са 84 на 49 милиона кубних метара (41,7 одсто) – ово је најнижи показатељ од 2. новембра.
Пад у снабдевању се дешава у светлу чињенице да „Гаспром“ од 20. децембра не резервише капацитете гасовода „Јамал-Европа“ за транзит горива кроз Пољску.
Како је објаснио представник компаније Сергеј Купријанов, ова рута се не користи, јер су поједини клијенти, између осталог, из Француске и Немачке, већ у потпуности изабрали све годишње уговорене количине и више не дају понуде. Истовремено, „Гаспром“ је, као и раније, спреман да испоручује додатне количине гаса по дугорочним уговорима и јефтиније од спот-цена.
Пад испорука преко гасовода „Јамал-Европа“, као и други фактори, утиче на расположење учесника на тржишту гаса. На пример, 21. децембра фјучерси на холандском ТТФ индексу скочили су на историјски максимум од 2.190,4 долара за хиљаду кубних метара, а 30. децембра пали су испод 1.000 долара.
Гасни транспортни систем Украјине један је од главних праваца за снабдевање Европске уније руским гасом, заједно са гасоводима „Јамал-Европа“ и „Северни ток“.
РУСИЈА
Јамал-Европа: Гасовод o о којем сви причају
Коментар