ДРУШТВО

Надомак циља: Да свако српско дете на Косову и Метохији добије пакетић

У Основној школи „Иван Гундулић“ на Новом Београду вредни волонтери Хуманитарне организације „Сви за Космет“ већ четврти дан спремају новогодишње пакетиће за српску децу са Косова и Метохије.
Sputnik
ХО „Сви за Космет“, заједно са Хуманитарном организацијом „Срби за Србе“, Хуманитарним омладинским клубом „Млади за Космет“ из Подгорице и Фондацијом „Делије“, као и низом других удружења и организација, спроводи традиционалну, седму по реду, акцију прављења пакетића за српску децу са Косова и Метохије. Прикупљени слаткиши, сланиши и играчке допремљени су у Основну школу „Иван Гундулић“ на Новом Београду где волонтери организације праве пакетиће који ће деци из вртића и основних школа бити подељени за Српску нову годину и Савиндан.
Према речима Александре Кекић, волонтерке ХО „Сви за Космет“, акција прикупљања пакетића расте из године у годину. Године 2015, када је први пут организована, припремљено је око 200 пакетића, прошле године деци је подељено 13.890 пакетића, а ове године ће бити спремљено више од 15.000 пакетића за малишане и основце са Косова и Метохије.
Пакетићи за децу са Косова и Метохије
„За ових седам година скупили смо и поделили више од 50.000 новогодишњих пакетића за децу са Космета“, каже Кекићева.
Она истиче да је циљ акције да свако српско дете са Косова и Метохије добије пакетић, што ће и ове године највероватније бити остварено.
„Желимо да стигнемо до сваког места у којем има макар једно дете, које нема са ким да се дружи, осим са родитељима и можда комшијама, како би и оно добило свој пакетић и осетило радост новогодишњих и божићних празника. То је један од разлога због којих све ово радимо“, објашњава Александра Кекић.
Према њеним речима, остварење циља – да свако српско дете са Космета добије свој новогодишњи пакетић јако је близу, али за то је остало мало времена.
Прављење празничних пакетића за малишане на Косову и Метохији
„Имамо још тачно недељу дана да прикупимо потребна средства како би свако српско дете са Косова и Метохије добило свој пакетић, па зато користим ову прилику да позовем људе да се укључе у ову акцију и помогну у складу у са својим могућностима, донацијом средстава, слаткиша, сланиша, играчака“, наглашава Кекићева.
Уколико ове године буде спремљено више пакетића него што је потребно за малишане и основце са целог Космета, пакетиће ће добити и српска деца из Црне Горе, Северне Македоније, Крајине
Прављење празничних пакетића за малишане на Косову и Метохији
ХО „Сви за Космет“, поред традиционалне акције сакупљања новогодишњих пакетића, током године организује низ других хуманитарних акција како би се помогло српским светињама, српском народу и народним кухињама на Космету.
Такође, ХО „Сви за Космет“ позната је по томе што организује ходочасничко-хуманитарна путовања по Косову и Метохији. Захваљујући тој организацији од 2008. до 2021. године око 15.000 људи је посетило Космет, обишло православне светиње и упознало се са тешким условима у којима се одвија свакодневни живот припадника српског народа у јужној покрајини.
„Прво путовање је организовано 2008. године након проглашења независности такозваног Косова. Из наших одлазака на Космет родила се идеја да почнемо да помажемо нашем народу и нашој цркви, јер смо на терену видели да је помоћ преко потребна. Морам да кажем да се људи који оду са нама на Косово и Метохију не врате исти. У њима се рађа потреба да помажу свој народ и потреба да поново обиђу нашу свету земљу. Нажалост, због тренутне епидемиолошке ситуације не знамо када ћемо организовати следеће путовање, којем се сви радујемо“, каже Кекићева на крају разговора за Спутњик.
Александра Кекић, волонтерка Хуманитарне организације „Сви за Космет“, са празничним пакетићима за малишане на Косову и Метохији
Акцију прављења новогодишњих пакетића ХО „Сви за Космет“ подржали су и запослени у редакцији Спутњик Србија, донацијом различитих слаткиша и сланиша, уз обећање да ћемо и следеће године бити ту за српску децу са Косова и Метохије.
1 / 3
Аутомобил испуњен пакетићима које су малишанима са Косова и Метохије донирали запослени у српској редакцији Спутњика
2 / 3
Аутомобил испуњен пакетићима које су малишанима са Косова и Метохије донирали запослени у српској редакцији Спутњика
3 / 3
Аутомобил испуњен пакетићима које су малишанима са Косова и Метохије донирали запослени у српској редакцији Спутњика
Свако ко жели да се укључи у ову акцију може уплатити средства на рачуне ХО „Сви за Космет“ или донирати слаткише, сланише и играчке на одговарајуће локације широм Србије.
Коментар