„Мед је један од најјачих производа који заиста треба конзумирати са великим опрезом у хладном периоду. Ради се о томе што мед има веома изражен ефекат загревања због чега долази до појачаног знојења. Људи то не осећају, али употреба меда у зимском периоду пре изласка из куће или директно напољу може довести до прехладе“, упозорава Золотарев.
Како додаје, треба водити рачуна приликом конзумирања било које хране која има ефекат загревања или хлађења, узимајући у обзир температуру ваздуха. На пример, хладни напици нису добра опција за топло време и обрнуто.
„Лети је свакако боље пити топао чај, а зими напитке собне температуре. Такође не треба јести сладолед када је хладно, иако неки сматрају да је то одлично. Температурне разлике између човека, хране и околине изазивају прилично активну реакцију организма, што није увек корисно“, објашњава лекар.
Гастроентеролог Олга Аришева истиче да мед има много корисних својстава, али да га не треба конзумирати ограничено – не више од две-три кашике дневно. Такође саветује да се не додаје у чај, јер топла вода поништава сва корисна својства, остављајући само шећер и угљене хидрате, преноси „Комсомољска правда“.
Нутрициониста Михаил Гинцбург упозорава да мед не треба давати деци старости до три године, а такође саветује да га не конзумирају гојазне особе, особе са хипертензијом, проблемима са крвним притиском и масном јетром.