ДРУШТВО

Савет лекара: Намирнице које могу да ојачају организам заражених омикроном

Омикрон варијанта вируса корона довела је до драстичног пораста броја случајева у многим земљама. Онима који су заражени, поред терапије коју им пропише лекар, у ојачавању организма могу помоћи и поједине намирнице, наводе стручњаци.
Sputnik
Људи које погоди вирус какав је омикрон, или каква је делта варијанта вируса корона, као и вирус грипа, немају баш добар апетит, каже др Роберт Лахита, директор Института за аутоимуна и реуматска обољења америчког болничког система „Сент Џозеф“.
Лахита каже да већина пацијената заражених омикроном осећа бол у грлу, толико јак да људе боли и кад гутају течности. Он саветује и шта би људи требало да уносе у организам у случају ове болести, преноси портал „Ит дис“.

1. Јогурт

Једна од најбољих намирница у случају заразе омикроном је јогурт. Он се лако гута, смирује надражај грла и има довољно протеина да људе засити. Др Лахита саветује да се јогурт помеша са гранолом или бананама.

2. Сладолед

Иако звучи неочекивано, сладолед може бити добар избор. „Лак је за гутање, има глукозу и протеине како не бисте губили на тежини, што је често проблем код короне“, каже др Лахита.

3. Напици са електролитима

Уношење течности је веома важно, а поготово је важно надокнадити електролите ако неко има дијареју или повраћа, каже др Лахита и додаје да се уз помоћ ових напитака обезбеђује да не падне ниво калијума и натријума у организму.

4. Супе и чорбе

Супе и чорбе су такође лагано јело и добро надокнађују електролите, објашњава др Лахита и додаје да могу бити и добар извор других нутритијената који помажу у борби против инфекције, ако у њима има поврћа или протеина.

5. Протеински шејкови

Протеински шејкови се лагано гутају и варе и зато су веома важни јер обезбеђују лакши унос протеина, истиче доктор

6. Поврће из рода купусњача

Поврће из рода купусњача, као што су купус, броколи или прокељ може да буде веома укусна храна, која, уз то, оболелима даје бројне важне нутритијенте, каже др Лахита.

7. Болоњезе тестенина

Људи који полако излазе из болести и опорављају се, могу се суочити са повећаним апетитом и појачаном жељом за јелом. У том тренутку, др Лахита саветује да се једе храна која у себи има шећере и протеине. Таква је тестенина са месним сосом, која постепено подиже ниво шећера у крви, али не преко дозвољене границе.

8. Цитруси

Цитруси који су пуни витамина Ц природни су појачивач имунитета, међутим, др Лахита упозорава да би проблем могло да направи њихово отежано гутање због бола у грлу код омикрона.
Коментар