РУСИЈА

Лавров одговорио Блинкену: Не шири спекулације

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров разговарао је телефоном са америчким колегом Ентонијем Блинкеном, саопштило је Министарство иностраних послова Русије. Разговор је одржан на иницијативу америчке стране.
Sputnik
Дипломате су разговарале о протеклом дијалогу о стратешкој безбедности који је одржан у Женеви (Русија-САД), Бриселу (Русија-НАТО) и на пољу ОЕБС-а.
Током разговора, Блинкен је саопштио да је потребно уз помоћ дипломатије смирити ситуацију око Украјине. Он сматра немогућим разговор о европској безбедности без Украјине, држава НАТО-а и европских партнера САД. Државни секретар је још једном изразио подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине.
Лавров је још једном истакао да Русија очекује писани одговор на предлоге о безбедносним гаранцијама.
„У контексту ситуације на југоистоку Украјине министар је позвао државног секретара да не шири спекулације о наводно предстојећој руској агресији, већ да натера власти у Кијеву да у пуном обиму реализују Минске споразуме“, саопштили су у МИП-у.
Телефонски разговор шефова дипломатија САД и Русије је одржан уочи одласка Блинкена у радну посету Украјини и Немачкој. Он ће у Кијеву 18-20. јануара разговарати са председником Владимиром Зеленским и шефом дипломатије Дмитријем Кулебом.
Стејт департмент је саопштио да ће састанак Лаврова и Блинкена бити одржан 21. јануара у Женеви.
РУСИЈА
Берлин: 100.000 руских војника се налази на граници са Украјином; Москва: То је наша територија
Коментар