СВЕТ

Острва под водом и пепелом: Прве фотографије са Тонге после ерупције вулкана и цунамија

Прве фотографије после ерупције вулкана код Тонге и цунамија који је погодио острва у том архипелагу, показују земљиште и дрвеће прекривено пепелом и огромну штету коју је нанела вулканска ерупција.
Sputnik
То је нарочито уочљиво на фотографијама Номуке, малог острва у јужном делу острвске групације Хапаи.
Фотографије су из авиона направиле одбрамбене снаге Новог Зеланда, а приказани су и сателитски снимци Уједињених нација.
Сателитски снимак Тонге после вулканске ерупције
Сателитски снимци показују готово идентичне сцене на острвима Коломотуа, Тонгатапу и у Фафа селу на острву Нукуалофа, који су у потпуности прекривени пепелом, наводи „Гардијан“.
Док неке зграде и даље стоје, друге су се, судећи према снимцима, изгледа срушиле.
На међународном аеродрому Фуамоту, писта је потопљена и делимично прекривена пепелом или земљом, док други сателитски снимци показују да је до поплава дошло и у неколико подручја уз обалу.
Сматра се да је суботња ерупција подморског вулкана Хунга Тонга-Хунга Хапаи, на око 65 км северно од главног града Тонге, највећи вулкански догађај у последњих 30 година.

Оштећен главни комуникациони кабл

На друштвеним мрежама су се у почетку брзо појавили видео-снимци и фотографије таласа цунамија који је захватио околна острва, али је након тога уследила тишина пошто је оштећен главни комуникациони кабл.
Комуникација са Тонгом је отада изузетно ограничена, а држављани Тонге широм света ће можда морати да чекају недељама за наставак редовног контакта.
Министарство спољних послова и трговине Новог Зеланда је саопштило да су у Тонги потврђена два смртна случаја у овој катастрофи, од којих је једна особа британски држављанин.
Пепео прекрио делове Тонге после вулканске ерупције
Власти Тонге још нису објавиле податке о жртвама, али је породица Анђеле Гловер, Британке која живи у Тонги и која је нестала у цунамију, саопштила у понедељак да је њено тело пронађено, пренео је Танјуг.

Излила се нафта дуж обале Перуа

У међувремену стигла је и вест да су необично високи таласи на Пацифику, услед ерупције на Тонги, довели до изливања нафте дуж обала Перуа.
Перуански институт за цивилну одбрану је потврдио да су у недељу, док је вршен утовар нафте на танкер из рафинерије Ла Пампиља на обали Пацифика, снажни таласи померили брод и да се гориво излило, јавио је Ројтерс.
Излила се нафта дуж обале Перуа
Власти у Перуу нису саопштиле колико је галона просуто, већ су само обавестиле јавност да су локалне и савезне власти ангажоване на чишћењу угроженог дела обале.
Плаже у том подручју су затворене за јавност.
Ерупција је послала таласе цунамија преко Тихог океана и чула се чак и на Новом Зеланду, на удаљености од око 2.300 километара.
Тонга је краљевина од 176 острва, од којих је 36 насељено, са популацијом од 104.494 људи.
СВЕТ
Снажна ерупција вулкана која је покренула цунами видела се из свемира, звук се чуо до 800 км /видео/
Све вести из света

Прочитајте овде

Коментар