СРБИЈА

Начелник Генералштаба: Војска Србије ће реаговати на једностране акције КБС на северу Косова

Начелник Генералштаба Војске Србије (ВС) генерал Милан Мојсиловић рекао је да не искључује нове једностране акције косовских безбедносних снага на северу Косова и Метохије (КиМ), али је додао да ће ВС реаговати на такве покушаје.
Sputnik
"Не искључујем могућност да се безбедносне снаге које постоје на Косову и Метохији (КиМ) једнострано и несразмерно ангажују у циљу достизања одређених политичких поена на терену, али ће наш захтев, инсистирање, па и неке друге ствари бити у функцији обезбеђења, не само мира, него и стања безбедности које гарантује да наши људи на КиМ могу да живе и остварују своја права као сви грађани ове земље", рекао је генерал Мојсиловић након јучерашње анализе стања и способности ВС током прошле године.
Поновио је да су према Резолуцији 1244 и Војнотехничком споразуму из Куманова јединице Кфора једине легалне снаге у покрајини.
"Инсистирамо да њихов однос са другим безбедносним субјектима који у нашим документима нису препознати као носиоци било које безбедносне функције, буде непристрасан и у духу потписаних споразума и не односе се само на косовску полицију, него и на косовске снаге безедности, са забраном преласка на север КиМ без посебне сагласности комадната Кфора", рекао је Мојсиловић.
Додао је да се у случајевима када се дешава да косовске снаге уз сагласност или без сагласности Кфора пређу на север јужне Покрајине ВС предузима задатке у складу с тим.
"Били сте сведоци повећања нашег ангажовања уз административне линије, посебно на правцима који воде са севера ка централном делу Србије и преветнтивног размештаја снага за брзо реаговање ВС", рекао је начелник Генералштаба ВС.
Навео је како је задовољан односом новог команданта Кфора и да се та сарадња засад одвија у духу предвиђања стања и без озбиљних инцидената који би угрожавали реализацију Војнотехничког споразума и Резолуцију 1244, пренео је Танјуг.
Коментар