СРБИЈА

Проблеми у саобраћају због снега, очишћени сви путеви првог реда /видео, фото/

Надлежне службе града Београда спремно су дочекале снежне падавине и све улице првог приоритета су чисте, изјавио је данас заменик градоначелника Горан Весић.
Sputnik
Механизација Београд пута чисти снег са улица престонице
Он је за ТВ Прва подсетио да је снег почео да пада око осам часова ујутру и прецизирао да је у центру града падао до 14 сати, а у приградским деловима два сата дуже.
„Укупно је, како у ком делу града, пало од 10 до 15 центиметара снега, у зависности од дела града. Температура је била од плус шест до минус три, што сада изазива стварање поледице. Током дана посули смо око 400 тона индустријске соли и 200 тона мешавине. На улицама се налази 60 великих и 15 малих камиона, као и 15 утоваривача. а дежура око 300 људи“, рекао је Весић.
Према његовим речима, град се добро изборио са снегом, будући да није било већих застоја.
„Имали смо током дана свега 30-ак позива из ЈКП „ГСП Београд“ и све је решавано у року од сат времена. У овом тренутку све линије које одржава ГСП раде нормално. Постоји неколико минибус-линија, које одржавају приватни превозници и које су уведене у уским улицама које су у време снежних падавина тешко проходне и те линије су тренутно скраћене, али ће и то веома брзо бити решено“, казао је Весић.
Иначе, јавни превоз у Београду обухвата 524 линије, рекао је Весић и додао да град потпуно нормално и добро функционише.
Он је честитао људима из ЈКП „Београд пут“, јер су се, како истиче, добро организовали и показали да знају свој посао.
Према његовим речима, поменутих 60 великих и 15 малих камиона су и даље на улицама и остаће у овом степену приправности и током сутрашњег дана, док ће даље ће ситуација бити мењана у зависности од падавина.

Снег направио проблем многим возачима

Око 11 сати код Батајничке петље дошло је до чак осам судара. Према првим информацијама, ни у једном од њих нема повређених, као ни обуставе саобраћаја.
Један возач је проклизао с пута и аутомобил му је завршио на банкини на ауто-путу Нови Сад – Београд.
До незгоде на ауто-путу дошло је и код Батајнице где се аутомобил закуцао у камион.
Судар се догодио и на мосту Газела.
Снег који непрестано пада чини видљивост мањом.
Ништа боље није ни у другим деловима главног града, а улице на Новом Београду су потпуно завејане, док снег не престаје да пада.
Снег је направио проблеме и возачима ГСП-а.
Тако се један аутобус заглавио у Жаркову, насред улице, јер није могао даље да настави свој пут.
Аутобус на линији 70, који иде од Бежаније до РК Икеа, слетео је са пута, а како преносе, путници су даље морали да наставе пешице.
Колапс је настао и у насељу Браће Јерковић, испод црвеног солитера. Неколико аутобуса остало је заглављено у рупи.
Такође, објављено је и да је један аутобус слетео са Младеновачког пута.
Два аутобуса која превозе путнике на линији 18 проклизала су на углу Дарвинове и Булевара Пеке Дапчевића, док су се троле заглавиле на углу Светогорске и Таковске.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић апеловао је на све грађане да не крећу на пут без преке потребе.
„Ангажовано је више од 1000 путара, више од 600 камиона и око 270 машина за чишћење снега како би обезбедили нормално одвијање саобраћаја“, навео је Момировић.
Сви државни путеви првог и другог реда су проходни, као и прилази туристичким центрима и граничним прелазима, а тренутно је ЈП "Путеви Србије" у другом степену приправности, што значи да је на рашчишћавању снега ангажовано око 1.200 људи, изјавио је данас руководилац одељења за ауто-путеве у ЈП „Путеви Србије“ Драган Павковић.
У изјави за Танјуг, Павковић је рекао да је ангажовано и око 700 јединица опреме за чишћење снега у 196 путних база у Србији, као и да има довољно соли и осталих материјала за посипање коловоза.
„Уколико буде потребе, и у зависности од временских прилика, степен приправности биће повећан“, рекао је Павковић.
Истиче да тренутно проблеме на терену праве теретна возила, јер, како каже, доста њих користи летње гуме, а не зимску опрему која је обавезна да се користи у оваквим условима.
„Због тога смо данас у току преподнева имали две ситуације на прилазу ка Београду, једна је била преко Бегаљичког брда, а друга надомак Нових Бановаца, возила су се кретала без зимске опреме и на тим местима имали смо отежано одвијање саобраћаја“, рекао је Павковић.
Поред тога, додао је, такве околности отежавају и путарима да очисте снег на коловозима.
Павковић је најавио да ће, с обзиром да су рашчишћени путеви првог и другог приоритета, ускоро бити рашчишћени и путеви трећег приоритета.
Апеловао је на возаче да брзину прилагоде условима на терену, а посебан апел упутио је возачима тешких теретних возила да обавезно користе зимску опрему, као и да на деоницама ауто-путева избегавају претицање.
„Јутрос смо имали више саобраћајних незгода због тога, а на једној локацији надомак Нових Бановаца, теретно возило се кретало претицајном траком, а због отежаних услова видљивости, путничко возило га је ударило отпозади“, рекао је Павковић.

Препоруке за возаче:

Не крећите никуд аутомобилом ако немате зимске гуме
Добро очистите аутомобил, и то не само стакла већ и кров
У току вожње не радите ништа ишитрено, све реакције треба да буду лагане и планиране
Дуплирајте растојање од возила испред, само тако можете да се зауставите на време
Кочи се мотором у комбинацији са благим притискањем педале ножне кочнице
Кочи се постепено да би се избегла блокада точкова, јер тада возило проклизава и губите контролу
Да би се спречило проклизавање, крените лагано и постепено убрзавајте. Ако точкови проклизају, крените из друге
На узбрдици користите брзину за један степен вишу од оне којом се вози по сувом и избегавајте да заустављате ауто
На низбрдици не треба јурити, кочити лагано такозваним сецкањем, лаганим спуштањем и подизањем стопала с кочнице
Коментар