ДРУШТВО

Зашто је изгребано посуђе опасно по здравље

Приликом куповине посуђа, сем изгледа, потребно је водити рачуна и од ког материјала су направљени, а оштећено или изгребано посуђе не треба користити приликом припреме хране, јер би то могло да буде опасно по здравље.
Sputnik
Стручњаци истичу да је најбезбедније користити стаклено посуђе или природну необојену керамику.
Саветују и да се обавезно читају декларације и да се не користе оштећени производи. За припрему и чување хране препоручује се емајлирано посуђе.
Емајл је заправо заштитни слој који прекрива метал и ако се једна таква шерпа изгребе требало би одмах да се избаци из употребе.
Када су посуде оштећене, изгребане или поломљене могу да се ослободе токсичне супстанце приликом припреме или чувања хране.
Свако ко посумња да је купио производ који није безбедан за употребу може да поднесе пријаву Министарству трговине Србије.
„Министарство трговине обавештава надлежну здравствену инспекцију која је у обавези да предузме одговарајуће мере и исто тако је у обавези и Влада Србије да се предузму хитне мере повлачења небезбедног производа са тржишта у року од 20 дана од дана сазнања да се небезбедан производ појавио на тржишту“, навела је за РТС Весна Перинчић из Републичке уније потрошача.
На страници система за узбуњивање о небезбедним производима Министарства трговине (НЕПРО) потрошачи могу да се информишу о томе за које је производе утврђено да нису безбедни, као и да попуне формулар за пријаву опасних производа.
ЕКОНОМИЈА
Могу да угрозе здравље: Са српског тржишта се повлаче три производа
ДРУШТВО
Највеће грешке које се праве приликом коришћења машине за судове
ДРУШТВО
Зашто опране чаше смрде: Како се решити непријатности и шта је узрок
Коментар