ДРУШТВО

Смрзнуте или осушене намирнице — шта је здравије

Замрзавање или сушење (дехидратација) су неки од начина чувања намирница, али се поставља питање која варијанта чувања хране задржава највише нутритивних вредности.
Sputnik
Ови начини чувања намирница су постали још популарнији у последње време, нарочито током пандемије вируса корона.

Смрзнуте или осушене намирнице

Сушена храна није новина. На тај начин људи су чували намирнице већ хиљадама година уназад. С друге стране, за замрзавање се може рећи да је новији тренд.
Главна разлика је у томе што замрзнута храна има дужи рок трајања. Ипак и једна и друга метода могу да измене укус самих намирница.
Стручњаци се слажу да замрзнуте намирнице чувају већу количину нутријената и минерала од сушених. Уз то, замрзнути можемо све (па чак и млечне производе, јаја, поврће), док смо по питању дехидратације намирница мало ограничени.
Сушењем хране она чува 80 одсто воде, што значи да, иако ово није дуготрајан метод као замрзавање, ипак није толико лош одабир за чување намирница. С друге стране, сушено воће током овог процеса углавном садржи додати шећер.
Закључак је, како преноси портал „Лепота и здравље“, да је ипак боља опција изабрати замрзнуту храну, уколико смо већ у могућности да бирамо.
СРБИЈА
Српски научници доказали: Западњачки начин исхране окреће имунитет против човековог организма
РУСИЈА
Руски лекари објашњавају зашто је цинк важан
ДРУШТВО
Шта ће се десити са вашим организмом ако једете четири бадема дневно
Коментар