Ови начини чувања намирница су постали још популарнији у последње време, нарочито током пандемије вируса корона.
Смрзнуте или осушене намирнице
Сушена храна није новина. На тај начин људи су чували намирнице већ хиљадама година уназад. С друге стране, за замрзавање се може рећи да је новији тренд.
Главна разлика је у томе што замрзнута храна има дужи рок трајања. Ипак и једна и друга метода могу да измене укус самих намирница.
Стручњаци се слажу да замрзнуте намирнице чувају већу количину нутријената и минерала од сушених. Уз то, замрзнути можемо све (па чак и млечне производе, јаја, поврће), док смо по питању дехидратације намирница мало ограничени.
Сушењем хране она чува 80 одсто воде, што значи да, иако ово није дуготрајан метод као замрзавање, ипак није толико лош одабир за чување намирница. С друге стране, сушено воће током овог процеса углавном садржи додати шећер.
Закључак је, како преноси портал „Лепота и здравље“, да је ипак боља опција изабрати замрзнуту храну, уколико смо већ у могућности да бирамо.