ДРУШТВО

У фрижидеру или на собној температури: Од чега зависи рок трајања јаја

Рок трајања јаја зависи од неколико фактора: колико су свежа, како су третирана и на којем месту се чувају, а можда и најважније — где су купљена.
Sputnik
Куповина свежих јаја од локалног, породичног пољопривредног газдинства или малог произвођача свакако је најбоља опција, зато што су тада највеће шансе да заиста добијете свежа јаја.
Наиме, неопрана јаја која се донесу директно из кокошињца могу да стоје ван фрижидера и до 4 недеље пре него што се конзумирају.
За овако дуготрајан рок заслужан је површински заштитни слој који се зове кутикула, и служи као природна баријера за бактерије. Састоји се углавном од протеина и фосфора.

Не треба прати „прљава“ јаја

Грешка је ако „прљава“ јаја покушавамо да оперемо пре него што их одложимо, јер им на тај начин уништавамо тај танак, али изузетно моћан заштитни слој. Стога увек треба бирати неопрана јаја када се купују директно од произвођача.
Уколико јаја купујете у продавници, саветује се да увек купујете она која се чувају у фрижидеру, јер су јаја из продавнице већ прошла кроз поступак прања.
Пошто прање јаја уништава природну кутикулу, она морају да се охладе како би се спречио улазак бактерија.
Пре него што их купите, отворите паковање како бисте проверили да ли су љуске целе, односно да нису негде напукле, и чим дођете кући сместите их у фрижидер, на температури до 4 степена.
Овако чувана јаја, квалитет ће задржати до три недеље, пренео је портал „Магазин новости“.
ДРУШТВО
Колико је опасан адитив Е171: Има га у храни, козметици, бетону...
ДРУШТВО
Смрзнуте или осушене намирнице — шта је здравије
ДРУШТВО
Изазивају упале: Седам група намирница које би требало избегавати
Коментар