РУСИЈА

Захарова: Москва добила одговор на своје предлоге о безбедности

Заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко примио је америчког амбасадора у Русији Џона Саливана, саопштила је портпаролка Министарства Марија Захарова на свом налогу на Телеграму.
Sputnik
Шеф америчке дипломатске мисије је током састанка уручио писани одговор америчке администрације на предлог билатералног споразума о гаранцијама безбедности који је раније поднела руска страна.
Раније је објављено да су Сједињене Америчке Државе предале одговор Русији на њене предлоге о безбедносним гаранцијама.
Министарство спољних послова Русије објавило је 17. децембра 2021. нацрте уговора са Сједињеним Америчким Државама о гаранцијама безбедности, као и споразума о мерама за обезбеђење безбедности Русије и држава-чланица Северноатлантског савеза. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби. Консултације о овим питањима одржане су 10. јануара у Женеви, 12. јануара у Бриселу је одржан састанак Савета Русија-НАТО, а 13. јануара у Бечу је одржан састанак Сталног савета ОЕБС-а.
РУСИЈА
Нацрт споразума о безбедносним гаранцијама између Русије и САД
Коментар