СВЕТ

Директор СЗО за Европу: Пандемија корона вируса највероватније улази у завршницу

Директор Светске здравствене организације за Европу Ханс Kлуге изјавио је данас да континент тренутно највероватније улази у завршницу пандемије и да ће крива смртних случајева од ковида почети да стагнира.
Sputnik
Kлуге је изјавио да постоји „јединствена шанса“ за земље широм Европе да преузму контролу над трансмисијом ковида због три фактора: високог нивоа имунизације и прележане инфекције, тенденцију вируса да се мање шири када дође већа температура и због мање опасности омикрон соја, пренео је АП.
Kако зима полако јењава у већем делу Европе, Kлуге је рекао да предстојећи долазак пролећа „отвара могућност да мирнији период потраје“, додавши да ће људи бити отпорнији на потенцијално повећање у трансмисији.
Ако се појави нови сој, Kлуге је рекао да би здравствене власти у Европи требало да боље одбране нови талас, с обзиром на имунизацију, као и на наставак кампање за вакцинацију, заједно са осталим интервенцијама здравствених установа.
„Ово, међутим, захтева драстично и бескомпромисно повећање у вакцинацији и дељење вакцина широм Европе и даље“, нагласио је Kлуге.
Он је оценио да је прошле недеље у европском региону забележено 12 милиона нових случајева короне, што је највећи пораст од почетка пандемије и да га је изазвао омикрон.
СВЕТ
СЗО: Поступно ублажавати епидемиолошке мере
РЕГИОН
Црна Гора ублажила мере: Укинуте ковид потврде за тржне центре, публика се враћа на спортске трибине
Коментар