РУСИЈА

Легендарна „полуторка”: Коју улогу је одиграо совјетски теренац у Другом светском рату /видео, фото/

ГАЗ-АА био је руски камион који је највише коришћен у Другом светском рату.
Sputnik
Производња ГАЗ-АА почела је 1932. године у фабрици аутомобила у Нижњем Новгороду. Производио се до 1938. године, након чега је почела производња модела ГАЗ-ММ.
Возило је током рата служило за доставу намирница и муниције на фронт, а популаран назив му је био „полуторка”. Као модел је коришћен камион америчког произвођача „Форд АА” из 1930. године. Међутим, убрзо је возило редизајнирано према домаћим нацртима.
Током 1932. године у фабрици Молотова су произведени аутомобили ГАЗ-А и камиони ГАЗ-АА. План је био да се годишње производи 100.000 аутомобила.
До данас се сачувало само неколико примерака који се налазе у приватним колекцијама. Велики број камиона ГАЗ-АА се налази у Лењинградској области. Током Другог светског рата овим камионима је евакуисано 738.000 људи и превезено преко 575.000 тона терета. За одбрану града су превезли у тадашњи Лењинград 300.000 совјетских војника.
Карактеристике камиона ГАЗ-АА
Због недостатка метала, возило је имало дрвену шасију. Постојале су модификације камиона, који уопште нису имали врата и уместо којих је коришћена церада.
Совјетски теретњак ГАЗ АА са мобилним противваздушним системом
Мотор „полуторке“ није имао неку снагу, мада је захваљујући ниском степену компресије могао да ради на најлошијем гориву с малим бројем октана. Акумулатори су били слаби, па је зато камион често покретан окретањем курбле (специјалне ручице за покретање мотора).
Камион је био тежак 1.810 килограма, носивости — 1.500 килограма, а максимална брзина му је била 70 километара на сат.
Од 1932. године, укупно је произведено 985.000 камиона ГАЗ-АА и ГАЗ-ММ.
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Нова „волга“: Модерна верзија легендарног совјетског аутомобила /фото, видео/
Коментар