РУСИЈА

Одговор Москве на блокаду „РТ“: Забрањен рад „Дојче велеа“ у Русији

Одлука немачког медијског регулатора да забрани емитовање РТ ДЕ приморала је Русију да предузме реципрочне мере према акредитованим немачким медијима, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
Sputnik
У оквиру реципрочних мера објављених 2. фебруара као одговор на непријатељске кораке Немачке да забрани сателитско и друго емитовање телевизијског канала на немачком језику „РТ ДЕ“, руска страна намерава да спроведе прву фазу реципрочних мера:
- затварање дописништва немачке радио-телевизијске компаније „Дојче веле“ у Руској Федерацији;
- укидање акредитацијa свим запосленима у руском бироу „Дојче велеа“;
- престанак сателитског и другог емитовања радио-телевизијске компаније „Дојче веле“ на територији Руске Федерације;
- покретање поступка од стране надлежних органа Руске Федерације за разматрање питања о класификацији „Дојче велеа“ као страног медија у функцији страног агента;
- покретање процеса формирања списка представника државних и јавних структура Немачке укључених у ограничавање емитовања телевизије „РТ ДЕ“ и на други начин вршења притиска на руског медијског оператера, коме ће бити забрањен улазак на територију Руске Федерације. Не очекује се објављивање списка.
Информације о наредним етапама реципрочних мера биће благовремено објављене.
Како је раније изјавила портпраолка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, ОЕБС симптоматично ћути о одлуци Немачке да забрани емитовање „РТ ДЕ“, a представница за слободу медија Тереза ​​Рибеиро не види у томе ништа што би могло бити од интереса.
Подсетимо, раније је комисија за регистрацију и надзор немачког медијског регулатора МАББ забранила емитовање телевизије РТ ДЕ у земљи због недостатка дозволе.
Поред сателитског емитовања, регулатор је такође затражио да се прекине емитовање програма на порталу, путем мобилних апликација и смарт ТВ апликација РТ њуз.
РУСИЈА
Главна уредница РТ: Телевизија неће престати да емитује програм у Европи
Коментар