ЕКОНОМИЈА

Да ли ће на тржишту Србије бити места за мале банке

Генерални секретар Удружења банака Србије (УБС) Владимир Васић изјавио је да ће укрупњавање банака бити вишеструко корисно за клијенте, грађане и привреду.
Sputnik
Васић је за Политику, одговарајући на питање о променама на банкарском тржишту Србије у 2021. години, рекао да банке кроз улазак у веће системе унапређјују своје производе и услуге и да су богатија стручност којом располажу, као и кредитни капацитети.
"Веће банкарске групације сада могу да финансијски подрже много обимније пројекте, а такође и да се окрену специфичним врстама кредитирања, као што је улагање у енергетску ефикасност и зелене изворе енергије", навео је Васић.
Указао је да могућност банака знатно зависи и од приступа дугорочним изворима финансирања, како би рок финансирања био у складу са економским веком саме инвестиције.
Одговарајући на питање да ли ће на тржишту Србије уопште бити места за мале банке, Васић је рекао да је број банака на тржишту и даље велики, већи од оптималног и да је зато готово извесно да ће се тенденција консолидације наставити и у наредном периоду.
"У условима ниских каматних стопа и јаке конкуренције тржиште одређује који број банака је реалан и оптималан", нагласио је Васић. Додао је да ће, након неколико интеграција у протеклом периоду, укључујући ову годину, бити 21 банка на тржишту Србије.
Навео је да је, према подацима НБС, у првих 10 месеци 2021. године са добитком пословало 20 банака, док су четири пословале са губитком.
Оценио је да се, с обзиром на услове пословања, који нису били уобичајени, може рећи да су банке показале велику ефикасност, пренео је Танјуг.
ЕКОНОМИЈА
У априлу спајање још две банке у Србији, смањиће се број пословница
Коментар