СРБИЈА

Приштина не одустаје од обнове куће ратног злочинца: „Не плашимо се историјских чињеница“

Министар културе привремених приштинских институција Хајрула Чеку изјавио је да кућу Џафера Деве у јужном делу Косовске Митровице треба обновити јер је у лошем стању, као и да се Косово не плаши историјских чињеница и да је у сваком тренутку спремно да се, како је навео, позабави мрачном страном своје историје.
Sputnik
Чеку је на конференцији за новинаре рекао да дебата о Џаферу Деви, који је био нацистички колаборациониста, води порекло из Србије.
„Дебата последњих дана води порекло из Србије и јасно је, парадоксално, да држава која има државну политику негирања геноцида и рехабилитације злочинаца има тенденцију да фабрикује наратив приказујући Косово као некога ко пориче холокауст“, казао је Чеку, објавио је портал „Репортери“.
Он је додао да је по том питању дао појашњења међународним партнерима.
„Не плашимо се ни историјских чињеница. У сваком тренутку смо спремни да се позабавимо мрачном страном наше историје“, навео је Чеку, преноси Косово онлајн.
Подсетимо, Програм Уједињених нација за развој (УНДП) на Косову и Европска унија саопштили су у уторак да су обуставили радове на кући Џафера Деве.
„Програм Уједињених нација за развој на Косову и Европска унија су пажљиво слушали забринутости након најаве рестаурације места културног наслеђа у Митровици повезаног са претходним власником Џафером Девом, о чијој се прошлости као сарадника нациста много коментарисало последњих неколико дана“, наводи се у заједничком саопштењу УНДП-а и ЕУ.
СРБИЈА
Од Косова до Украјине: Запад ћути на величање „нацистичких јунака“
СРБИЈА
„Дева је симбол злочина над Србима и Јеврејима“: Шта пише у протестном писму делегацији ЕУ
СРБИЈА
Зашто је Хитлеров „одликаш“ за Европску унију постао симбол помирења на Косову и Метохији
Коментар