КУЛТУРА

„Берлинале“ у знаку жена: Отварање уз Изабел Ађани, легендарну Хану Шигулу и награђену Изабел Ипер

После 120 филмских остварења, две награде „Цезар“, две „Златне палме“, два „Златна лава“, француска глумица Изабел Ипер ове године добиће „Златног медведа“ на 72. Међународном филмском фестивалу у Берлину за животно дело.
Sputnik
После прошлогодишњег издања одржаног у марту и јуну, Берлински филмски фестивал враћа се „у нормалност“: за разлику од европског филмског тржишта које се преселило на интернет, овогодишњи 72. по реду „Берлинале“ држи се догађаја уживо, додуше у ограниченом капацитету.
Нови филмови познатих аутора као што су Клер Дени, Дарио Аргенто, Квентин Дупије, Урсула Мајер, али и звезда у успону, међу којима су Киву Рухорахоза, Ешли Мекензи И Ли Руижун биће на репертоару угледне филмске смотре која почиње 10. фебруара и траје до 20.

„Берлинале“ у знаку жена и — Хане Шигуле

У трци за „Златног и Сребрног медведа“ ове године наћи ће се 18 филмова, од којих су седам режирале жене. Нових 17 остварења која стижу из 15 земаља биће приказано као светске премијере, а два су филма редитељски деби, чију режију потписују такође жене.
Свечано отварање фестивала припало је филму „Петер фон Кант“ (чија је ово и светска премијера) француског синаесте Фрасоа Озона. Реч је о делу инспирисаном чувеним Фазбиндеровим класиком „Горке сузе Петре фон Кант“. У њему је Озон обрнуо родне улоге и главну доделио мушкарцу, док је радњу сместио у време пандемије. Глумачки ансамбл предводе Денис Меноше, Изабел Ађани и легендарна Хана Шигула.
Озоновом остварењу у такмичарској селекцији придружује се још 17 наслова, међу којима се налазе нови филмови јужнокорејског редитеља Хонг Санг-Соа, који је на овом фестивалу 2020. године понео титулу најбољег редитеља, потом филм Клер Дени „Both Sides of the Blade“, која дебитује на „Берлиналеу“, са Жулијет Бинош и Винсентом Линдоном у главним улогама.
У трци за „Златног медведа“ наћи ће се и филм глумице Шарлоте Гејзбур „The Passengers of the Night“, „Римини“ Улриха Сеидела и „Call Jane” америчке ауторке Филис Наги са Елизабет Бенкс, Кејт Маром и Сигурни Вивер у главним улогама.
Златни медвед за лаку порнографију: Зашто се насиље лакше прихвата од голотиње
На листи селекције „Сусрети“ је и филм Питера Стрикленда „Flux Gourmet” и Бертран Бонело с новим филмом „Кома“.
У оквиру специјалног програма биће приказан филм „This Much I Know To Be True“, који истражује креативно партнерство Ника Кејва са Вореном Елисом, дугогодишњим сарадником и чланом бенда „The Bad Seeds“, као и нови филм мајстора хорора Дарија Аргента.

Три српска филма на програму 72. „Берлиналеа“

На програму овогодишњег Филмског фестивала у Берлину нашла су се и три српска остварења. У оквиру програма „Панорама“ на 72. „Берлиналеу“ биће приказан филм Милоша Пушића „Хероји радничке класе“ са Јасном Ђуричић у главној улози.
У селекцији „Форум“ налази се остварење које је настало у копродукцији Немачке, Шпаније, Јужне Кореје и Србије „Послеводе“ у режији Данета Комљена.
Серија „Црна свадба“ Страхиње Маџаревића и Немање Чипранића уврштена је у програм промоције телевизијских серија, чији ансамбл чине Уликс Фехмиу, Јелена Ђокић, Никола Којо и Славко Штимац.
Поред тога, у оквиру програма обуке „Берлинале таленти“, који ове године обележава 20. рођендан, међу 200 нових учесника налазе се српски редитељи Марија Стојнић и Стефан Малешевић.
Коментар