СВЕТ

Активна дипломатија: И Макрон планира да сутра поново разговара са Путином

Након што је вечерас из Беле куће најављено да председник Америке планира нови телефонски разговор са руским лидером Владимиром Путином, и француски медији јављају да ће француски председник Емануел Макрон у суботу поново телефоном разговарати са руским колегом.
Sputnik
Агенција „Франс прес“ је, позивајући се на извор из Јелисејске палате, јавила да је разговор планиран око поднева, по средњеевропском времену.
Председници Француске и Русије су у последњих недељу дана три пута разговарали телефоном, а 7. фебруара су одржали и петосатни састанак у Москви.
Након овог састанка, Макрон је отпутовао у Кијев и 8. фебруара се састао са председником Украјине Владимиром Зеленским, а затим је у Берлину разговарао са Немачким канцеларом Олафом Шолцом и председником Пољске Анджејем Дудом.
Недавно је Бела кућа објавила да очекују да ће се председник САД Џозеф Бајден ускоро чути телефоном са руским лидером Владимиром Путином. Повод за разговор је то што Америка и даље види наговештаје ескалације кризе око Украјине и нагомилавање нових руских снага на граници са Украјином, рекао је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан.
СВЕТ
Макрон: Ни Русија ни Европа нису заинтересоване за нестабилност
Коментар