Међу његовим предностима је пре свега богатство протеинима и влакнима, поред здравих масти, гвожђа, цинка, магнезијума и фосфора, заједно са витаминима Б комплекса, детаљно наводи сајт „Органик фектс“.
Међутим, ова храна има и такозване нежељене ефекте, пре свега за за особе са целијакијом због присуства глутена.
Осим тога, ако се конзумира у прекомерној количини, ова намирница може изазвати несаницу или убрзан рад срца, па је неопходно регулисати њену употребу код особа које се лече од ових стања.
Такође се препоручује избегавање конзумација овса код особа са сметњама у дигестивном тракту, са компликацијама у једњаку, желуцу и цревима, јер одлагање процеса варења ове намирнице може да доведе до зачепљења црева.
Овсена каша може да изазове гасове и надимање, тако да је потребан процес прилагођавања овој житарици, наводи портал „Медлајн плус“. Да би се побољшали њени позитивни ефекти, препоручује се свакодневно конзумирање овса од целог зрна са најмање 3,6 грама растворљивих влакана и за оне који имају проблема са глутеном бирати производе којима на амбалажи пише да га не садрже.