СВЕТ

Етиопија укинула ванредно стање

Посланици у Етиопији изгласали су раније окончање тромесечног ванредног стања, јер се настављају посреднички напори да се окончају сукоби на северу земље.
Sputnik
Гласање је уследило након што је Савет министара Етиопије, којим је председавао премијер Абиј Ахмед, одлучио 26. јануара да укине ванредно стање које је првобитно било уведено на шест месеци, извештава Ројтерс.
Уочи гласања, саветодавни комитет у етиопском парламенту је саопштио да ће укидање ванредног стања помоћи да се оживи економска и дипломатска ситуација у земљи.
Ванредно стање уведено је почетком новембра када су се снаге Тиграја које се боре против етиопских и савезничких снага, приближиле главном граду Адис Абеби.
Снаге Тиграја су се крајем децембра повукле назад у тај регион усред посредничких напора и под притиском војне офанзиве коју је извела влада уз подршку дронова.
Рат у Етиопији избио је у новембру 2020. године и верује се да је изазвао смрт десетина хиљада људи и расељавање више милиона.
Иако је рат утихнуо на неколико места, посебно у областима Тиграј и Амхара, забринутост је и даље присутна у североисточном региону Афар, пренео је Танјуг.
Све вести из света

Прочитајте овде

Коментар