СВЕТ

Трудо кренуо у акцију: Почело уклањање камиона из центра Отаве, ухапшено 100 људи /видео/

Канадска влада кренула је у обрачун са демонстрантима. Полиција је потискивала гомиле демонстраната и теретна возила у намери да их склони са улица у центру Отаве, ухапсивши током те интервенције више од 100 људи.
Sputnik
Полицијске снаге су померале возила која су више од три недеље блокирала језгро канадске престонице током протеста против епидемиолошких мера и рестрикције, преноси Ројтерс.
Плашећи се ескалације протеста и насиља, полиција Отаве је покушала да растера демонстранте изричући мандатне новчане казне на лицу места и претећи хапшењем, док су стотине припадника полиције упоредо и упркос хладним температурама и свеже палом снегу, полако расчишћавале централне делове града.
Током дана било је напетих тренутака јер су неки демонстранти силом извлачени из својих возила, а други, који су се супротставили полицијском напредовању бацани су на земљу са везаним рукама.
У полицијском саопштењу се наводи да су се демонстранти током касног поподнева "насилно понашали", приморавајући полицију на интервенције с циљем да се "расчисти критицни простор".
Конвој слободе 2022, организација која обједињује различите групе које учествују у протестима, објавила је на Твитеру да су ухапшена тројица организатора.
"Ово је народни покрет и други ће преузети њихове улоге. Одбијамо да се покоримо злоупотреби моћи. Свет гледа, Канадо", стоји у објави.
Протесте су покренули канадски возачи камиона противећи се мерама по којима се возачи камиона који прелазе границу морају или вакцинисати против ковида-19 или ићи у карантин, а касније су им се прикључили и остали противници политике премијера Трудоа.
СВЕТ
Ухапшени организатори протеста камионџија „Конвој слободе“ у Канади /видео/
СВЕТ
Џастин Трудо пред судом: Покренут поступак против канадске владе
Коментар