РЕГИОН

Ђукановић: Мањинска влада најреалније решење

Председник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је на састанку са председником Европског савета Шарлом Мишелом да би та земља у догледно време могла да добије нову владу „која ће бити промотер политике ЕУ интеграција“.
Sputnik
Ђукановић је у Бриселу казао да му у овом тренутку и даље најреалније делује да ће се постићи нужни консензус око идеје мањинске владе и да очекује финалне информације о исходу преговора у вези са формирањем такве владе.

„Да ли ће то бити мањинска влада са мандатом од око годину или нека друга која би можда могла потрајати и дуже, па и до краја мандата овог парламента, видећемо из садржаја разговора који се управо воде. У овом тренутку ми и даље најреалније делује да ће се постићи нужни консензус око идеје мањинске владе“, казао је Ђукановић.

Важно је, наводи, да се дође до решења око којег је могућ консензус, да би се што брже консолидовала извршна власт и створили услови да се земља фокусира на политичке приоритете, од којих је први управо деблокада преговарачког процеса са ЕУ, преноси РТЦГ.
У случају да не буде сагласности око мањинске владе, Мило Ђукановић истиче да постоје друге опције.
„За мене је увек прво питање организовање превремених парламентарних избора, а ако ни то не буде решење, онда се улази у сценарио формирања неке прелазне, техничке владе која би значила да све парламентарне партије имају представнике у тој влади. Та влада имала би само један задатак, да ажурира изборно законодавство, усагласи га са препорукама ОЕБС, ОДИР и Савета Европе и да у најкраћем времену дођемо до парламентарних избора“, поручио је Ђукановић.
РЕГИОН
Два предлога Демократског фронта за техничку владу без ДПС-а
РЕГИОН
Одбори СНП-а са сјевера Црне Горе одлучно дигли глас против мањинске владе са ДПС-ом
Коментар