КУЛТУРА

Награда „Мирослављево јеванђеље“ уручена Милутину Мићовићу /фото/

Награда „Мирослављево јеванђеље“ додијељена је данас у Бијелом Пољу Милутину Мићовићу, за књигу „Луче у тами Црне Горе“, објављену 2021. године.
Sputnik
Награду је уручио директор Директората за подстицање и развој културно-умјетничког стваралаштва у Министарству просвјете, науке, културе и спорта Андрија Радуловић.
Током свечаног уручења, наглашено је да су у ужи избор за награду ушла дјела девет аутора, а да је жири у саставу: проф. др Лидија Томић, проф. др Радоје Головић, мр Радоје Фемић и Миомир Ђуришић, једногласно донио одлуку да се награда за ову годину додијели Милутину Мићовићу.
„„Мирослављево јеванђеље“ је најстарији ћирилични споменик на српском језику, али и уопште један од најзначајнијих споменика хришћанске словенске културе посљедњих деценија 12. вијека", подсјетио је предсједник жирија проф. др Синиша Јелушић.
Уручење награде "Мирослављево јеванђеље" Милутину Мићовићу
„Тада је грешни ђак Глигорије довршио украс јеванђеља кнеза Мирослава, сина Завидиног, и записао да је нацртао црвеним и црним мастилом иницијале, обојио их затим зеленим, црвеним, жутим и блиједокестењастим бојама и „заставио“ златом. Између многих значајних карактеристика „Мирослављевог јеванђеља“, попут његове унутрашње хомогености, ово крунско дјело словенске, али не мање и европске културе, свједочи о стилском прожимању утицаја Истока и Запада, који се јасно дају уочити у податку да, поменимо само, Мирослављеви мајстори цртају типичне романске иницијале, за разлику од поменутих Вуканових који се у много већој мјери држе локалних, македонских и византијских утицаја“, рекао је Јелушић.
Он је потом истакао да је Мићовићев стваралачки принцип, досљедно примијењен у награђеној књизи „Луче у тами Црне Горе“ и у складу је са најбољим традицијама словенске културе, јер синтетизује у себи јединство писца, мислиоца и религиозног аутора.
Мићовић, афирмисани угледни књижевник, есејиста и публициста, аутор романа, књига поезије, огледа и расправа, фрагмената и есеја, како је додао Јелушић, посебно се истиче, као један од најбољих познавалаца Његошевог дјела, али и писаца словенских књижевности, тумача словенског културног насљеђа.
„Књижевност има и тај задатак да усправи човјека под небом, на том задатку је, свакако, и наш истакнути писац Милутин Мићовић чија ријеч је понекад јетка, али његова ријеч се памти. Надамо се да ће књижевник Мићовић још дуго бити са нама и писати и освајати још веће и значајније награде. А памтиће се и по томе што је завриједио „Мирослављево јеванђеље““ истакао је Радуловић.
Мићовић је казао да се са овом наградом Црна Гора прикључује великој културној средњовјековној српскословенској, ћириличној традицији, која је и на простору Црне Горе дала значајне културне плодове.
„У средњовјековној Зети 15. вијека цвјетала је та култура писања и преписивања и градитељства, а лице које се издвојило у том духовном, културном и државотворном подвигу је Јелена Балшић Лазаревић, чувена кћи небом осијаног Кнеза Лазара Косовскога“, нагласио је Мићовић.
Поред награђене књиге у ужи избор ушла су књижевна дјела „Недоспев“ аутора Бећира Вуковића, „Пепео“ Радомира Уљаревића, „Крвава катедра“ Илије Лакушића, „Љепота робијања“ Новице Ђурића, „Вријеме ријечи: Удружење књижевника Црне Горе од 1946. до 2020. године“ аутора Милице Краљ и Александра Ћуковића и „Сирене за узбуну“ аутора Николе Николића.
КУЛТУРА
Добитник награде „Мирослављево јеванђеље“ за Спутњик: Све што пишем је из љубави према Црној Гори
РЕГИОН
Митрополит Јоаникије: Његош се кроз „Горски вијенац“ уздигао до неба
РЕГИОН
Јоаникијев брат Кривокапићу: Ваша одлука улази у нове примере чојства и јунаштва
Коментар