СПОРТ

Американка суспендована због допинга

Америчка тенисерка Варвара Лепченко суспендована је из тениса због допинга, саопштено је из Међународне тениске федерације (ИТФ).
Sputnik
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
Лепченко је прекршила антидопинг правило према Члану 2.1, чиме је суспендована на четири године, а казна ће почети ретроактивно од 19. авугста 2021. године.
Лепченко има 35 година и рођена је у Узбекистану, а под америчком заставом се бори од 2007. године.
Она је 12. јула 2021. Светској антидопинг агенцији (ВАДА) предала узорак урина након учешћа на ВТА турниру у Будимпешти, да би у лабораторији у Монтреалу било утврђено да су се у истом налазили адрафинил и/или метаболит модафинил, наведено је у саопштењу.
Адрафинил и модафинил су забрањене супстанце према правилнику ВАДА, а Лепченко није одлучила да покуша се одбрани изјавом да супстанцу није узела намерно.
Ово је било друго кршење антидопинг правила за Лепченко, али се водило као једино зато што током првог кршења није утврђена кривица.
Процес је спровела Међународна тениска јединица за интегритет (ИТИА), која је овакве случајеве преузела од почетка 2022. године и то ће радити у будућности.
Проблем са допингом недавно је имала и 15-годишња руска клизачица Камила Валијева, о чему је у емисији „Миљанов корнер“ говорио први човек српске антидопинг агенције проф. др Ненад Дикић.
СПОРТ
Погрешна таблета и уништен живот: „Гледам шта пишу – да ли сам ја наркоман?“
СПОРТ
Рус суспендован због наводног допинга из 2013. – како је у то укључен „доктор Менгеле“?
СПОРТ
Одјек скандала из Пекинга: „То је њихова срамота – чега се боје, девојчице од 15 година?“
Коментар