КУЛТУРА

Директор галерије Уфици: Апсурдно је уводити санкције руској култури

Ајке Шмит, директор галерије Уфици у Фиренци, осудио је санкције руској култури рекавши да су позиви на уклањање руских скулптура или забрану руских изложби као реакција на рат у Украјини „апсурдни“.
Sputnik
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
Коментар је уследио након што је градоначелник Фиренце Дарио Нардела у среду на Твитеру открио да је било позива на уклањање споменика руском писцу Фјодору Достојевском, руског вајара Ајдина Зејналова, који је постављен у граду прошле године.
„Надамо се да ће бројни позиви на мир који се чују широм света имати ефекта“, рекао је Шмит и додао да је био приморан да се придржава владиних правила о прекиду контакта са руским институцијама, саопштила је прес-служба музеја.

Он је такође истакао да се у потпуности противи рату у Украјни и подсетио да је на дан избијања сукоба, Галерија Уфици поставила слику „Последице рата” Пeтера Паула Рубенса на својим друштвеним мрежама.
Ранија одлука Универзитета Милано-Бикока да откаже курс о Достојевском као одговор на напад Русије на Украјину наишла је на огорчење код аутора и предавача Паола Норија. Након контроверзе која је уследила, курс је враћен на распоред.
Коментар