КУЛТУРА

Награда Дејану Алексићу: Прича о жени која има „петљу“ освојила „Црњанског“

Угледна књижевна награда која носи име великог српског писца Милоша Црњанског ове године припала је Дејану Алексићу за дебитантски роман „Петља“.
Sputnik
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Жири у саставу проф. Мило Ломпар (председник), проф. Бојана Стојановић Пантовић и проф. Слађана Јаћимовић доделио је награду „Милош Црњански“ Дејану Алексићу који је иначе познат као песник и стваралац књижевних дела за децу.
„Петља“ је његов први роман коиј доноси сложену и напету причу о судбини жене коју непристајање на стереотипе, социјална неприлагођеност и својеврсна аутодеструктивност доводе до граничне позиције изопштеника, али и самоспознаје.
Представа о животу као петљи, у којој повлачење једног краја нити значи затезање чвора на другом, наглашена је самом композицијом романа, преплитањем временских планова и, наравно, непомирљивим неконформизмом главне јунакиње, њеном „петљом“ да се и по скупу цену супротстави лицемерју и поремећеном поретку свих вредности.
Дејан Алексић, Петља
Дејан Алексић (1972) до сада је објавио десет песничких и више од двадесет књига за децу, као и књигу драмских текстова. Добитник је значајних књижевних награда у Србији, али и неких међународних награда. Песме су му уврштене у бројне антологије и превођене на неколико европских језика. Његови стихови и проза за децу део су наставног програма у основним школама, а „Ципела на крају света“ је на листи обавезне лектире за 7. разред.
Његов дебитантски роман „Петља“ објавила је ове године Лагуна из Београда.
Коментар