РУСИЈА

Медији: Које западне компаније могу бити национализоване у Русији

Организација „Јавна потрошачка иницијатива“ саставила је списак страних компанија које су донеле одлуку да напусте Русију и које у перспективи могу бити национализоване. Документ је послат влади и Државном тужилаштву, пише лист „Известија“.
Sputnik
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

На списку се налази 59 организација.
Како је саопштио „Известијима“ шеф организације Олег Павлов, списак ће се ширити у зависности од одласка компанија. У овом тренутку, у њему се налазе, између осталог, такви гиганти као што су Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, Toyota, H&M и др.
„У раду на овом списку биће укључени и полиција, министзарство индустрије и трговине, Роспотребнадзор (служба за надзор у сфери заштите потрошача), свако у свом домену. Несумњиво, списак је отворен. Чим компаније изјасне да одлазе, без пружања гаранција руским потрошачима, оне ће бити унете на списак. Према њима ће бити примењиване административне, кривичне и судске процедуре“, рекао је Павлов листу.
Шеф оргнизације је истакао да је укупан обим обавеза страних компанија према грађанима, државом и партнерима око 6.000 милијарди рубаља. По његовим речима, ова сума се може мерити са њиховим профитом у последње три године.
Раније данас портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао је да се у влади разматрају све варијанте одговора на санкције Запада против Русије, укључујући идеју о национализацији предузећа оних компанија које су саопштиле да одлазе са руског тржишта.
РУСИЈА
Могући одговор на санкције: Национализација предузећа компанија које су напустиле руско тржиште
Коментар